Mètode avançat (sense xarxa)

×

Status message

If you have any questions about this page or if you find any errors, please write a message to the support wall and a Labdoo volunteer will help resolve it. Thank you for helping to improve our wiki pages.

Introducció

Aquesta pàgina wiki et guiarà pel procés de sanejament d'un ordinador portàtil i instal·lació del programari educatiu segons el mètode avançat (sense xarxa). El mètode avançat es basa en el procés de clonació d'una imatge de Labdoo/Lubuntu, que inclou tot el programari necessari. Aquest procés és una mica més complex que el mètode de sanejament senzill, però l'avantatge és que et permetrà sanejar ordinadors portàtils i instal·lar-hi paquets d'educatius molt grans d'una manera més eficient i ràpida.

Passos de sanejament

Segueix els passos següents per sanejar un ordinador portàtil de Labdoo segons el mètode avançat. Si tens cap dubte durant el procés, envia les teves consultes a l'equip d'assegurament de qualitat de labdoo i un altre Labdooer et proporcionarà una resposta.

En les descripcions de cadascun dels següents passos, també trobaràs dos vídeos. Et recomanem que els miris perquè proporcionen ajuda gràfica sobre el procés d'instal·lació.


Vídeo. Mètode avançat part 1.


 1. Baixat l'eina Parted Magic

  Comença primer descarregant l'eina d'ús lliure Parted Magic. Tria un dels dos enllaços següents per descarregar la imatge de Parted Magic:

  Descarrega i grava la imatge ISO Parted Magic en un CD d'arrencada o en una memòria USB.

 2. Inicia Parted Magic

  Insereix el teu CD Magic Parted o USB stick a l'ordinador portàtil que vols sanejar i arrenca'l. (Assegurat que la bios del teu ordinador portàtil estigui configurat per arrencar primer des de la unitat de CD o des de la memòria USB. Per obtenir informació sobre com configurar l'ordre d'arrencada utilitzant la bios consulta aquesta pàgina.)

  Un cop iniciat Parted Magic, selecciona l'opció predeterminada 'Default settings (Runs from RAM)'. Aquesta opció ha de funcionar per a la majoria dels ordinadors, però si tens algun problema, pots implementar manualment una configuració diferent mitjançant les diverses opcions que es troben al menú Magic Parted. En aquest cas, mira també el vídeo anterior per obtenir una explicació d'algunes de les opcions.

  Un cop Magic Parted ha completat l'arrencada, apareixerà un escriptori gràfic amb diverses icones. És important començar per esborrar totes les dades del disc dur de l'ordinador portàtil per assegurar-te que esborres tota la informació privada anterior. Pots fer-ho fent clic a la icona 'Disk eraser' i seguint les instruccions. La supressió pot trigar una mica, així que tens temps de preparar-te un cafè si vols.

 3. Descarrega la imatge Labdoo/Lubuntu ISO

  Abans de seleccionar una imatge adequada de Lubuntu / Edubuntu per al teu portàtil, necessites saber quin tipus de portàtil tens. Per fer-ho, un cop el Parted Magic hagi arrencat, fes clic a la icona de la pantalla negra que es troba a la barra de tasques que hi ha a la part inferior de la pantalla. Això obrirà una finestra de terminal. En aquest terminal, escriu la següent ordre:

  grep -q 'lm' /proc/cpuinfo && echo "My CPU is a 64 bits one" || echo "My CPU is a 32 bits one"

  T'indicarà si tens un equip de 32 o 64 bits. A partir d'aquesta informació, pots descarregar la imatge Labdoo més adequada des del següent enllaç: http://ftp.labdoo.org/download/images/

  Tingues en compte que hi ha diferents imatges, per la qual cosa hauràs d'assegurar-te de baixar-ne una d'acord amb les característiques del portàtil i el tipus de programari educatiu que vols instal·lar. El següent fitxer README (ubicat també en l'enllaç anterior) descriu cada imatge i t'ajudarà a decidir la imatge adequada per al teu ordinador portàtil: http://ftp.labdoo.org/download/images/README-EN.txt

  També pots consultar el següent diagrama per decidir quina imatge és millor per a l'ordinador:


  Figura. Tria la teva imatge Labdoo seguint aquests passos.

  Desa el fitxer d'imatge comprimit descarregat en una unitat de disc dur extern o memòria USB o en un altre equip connectat a la teva xarxa local. Si gestiones diverses imatges, creeu una carpeta per a cada imatge i copia cada imatge a la teva pròpia carpeta. Si estàs utilitzant un dispositiu local, com ara un disc extern o una memòria USB, emmagatzema aquestes carpetes d'imatges a la primera carpeta de nivell superior per assegurar-te que Clonezilla (que es descriu en el següent pas) podrà trobar-les.

  Ara ves a aquesta carpeta i descomprimeix el fitxer descarregat utilitzant aquesta ordre:

  tar zxf FILENAME.tar.gz

  (substitueix FILENAME pel nom del fitxer). Això descomprimirà el fitxer descarregat.

  Cada imatge de Labdoo ve amb un fitxer de suma de verificació que conté un valor MD5SUM. Mitjançant aquest valor MD5SUM pots comprovar si la descàrrega s'ha completat sense errors. Com controlar i comparar MD5SUM depèn del sistema operatiu de l'ordinador. Per comparar el MD5SUM utilitzant un Linux, obre un terminal i accedeix a la carpeta on es troben el fitxer descomprimit i el fitxer MD5SUM i executa aquesta ordre:

  md5sum -c MD5SUM

  Per obtenir més informació sobre MD5SUM, visita: https://en.wikipedia.org/wiki/MD5

 4. Instal·la la imatge de Labdoo/Lubuntu.

  Les imatges de Labdoo són còpies completes que inclouen tot el sistema operatiu i el programari educatiu. Així, clonant-les al teu ordinador portàtil, tindràs un ordinador nou i sanejat preparat per proporcionar educació als nens. Segueix els passos següents per dur a terme el procés de clonació.

  • Amb Parted Magic en funcionament, fes doble clic a la icona 'Clonezilla' per iniciar el procés de clonació d'imatges.
  • Selecciona l'opció 'Image' (en comptes de "device").
  • A continuació, selecciona la "Storage Media" en què es trobi la imatge de Labdoo/Lubuntu que vas descarregar al pas anterior. Llegeix les instruccions a la pantalla perquè també t'ajudaran.
  • A continuació, selecciona "Expert Mode". Hem d'utilitzar aquest mode perquè la imatge de Labdoo/Lubuntu "recorda" la mida del disc original en què es va crear. Si el disc de destinació del nou portàtil clonat és més petit, es produirà un error en el "beginners mode" ("target disk too small"). En mode Expert pots habilitar l'opció '-icds' per evitar aquesta verificació (ho veurem més avall).
  • Selecciona "Restore Disk" per restaurar la imatge.
  • Selecciona la imatge de Labdoo/Lubuntu que has descarregat prèviament.
  • Selecciona el disc de destinació.
  • Marca al mode expert la llista d'opcions '-icds' mitjançant el botó d'espai ('do not check if the size of the origin disk is larger than the target disk').
  • A les preguntes següents, respon "Y" (Yes).
  • Aquí començarà el procés de clonació i durarà de 15 a 30 minuts. Un cop acabat, el sistema operatiu Lubuntu complet, a més de tot el programari educatiu i la configuració de Labdoo, estaran instal·lats i preparats pel seu ús! Aquest és el gran avantatge d'utilitzar aquest procés de clonació, si haguessis de descarregar tots els paquets educatius d'Internet, t'hi estaries unes quantes hores.

  Nota: Si clones una imatge 14.04 (o superior) usant 'Clonezilla 2012/10', pot ser que al final apareguin dos missatges d'error vermells que indiquen que falten alguns fitxers i configuracions GRUB. Pots ignorar aquest missatge, tot està bé.

 5. Passos per completar la configuració de l'ordinador portàtil després del procés de clonació.


  Vídeo. Mètode avançat part 2.


  Un cop hagis completat el procés de clonació anterior, inicia el Partition Editor fent clic a la icona de Gparted que es troba a l'escriptori. Aquesta eina t'ajudarà a adaptar la capacitat de l'ordinador mitjançant els passos següents:

  • Fes clic a l'espai d'intercanvi ("swap space") de Linux, fes clic a l'opció "Resize / Move" i arrossega-ho amb el ratolí fins al final del disc (assegurat de que el busca del ratolí mostri fletxes cap a l'esquerra I cap a la dreta, ja que d'altra manera s'ampliarà l'espai d'intercanvi).
  • La mida de l'intercanvi també s'ha d'adaptar a la mida de la memòria (memòria RAM) del portàtil. Totes dues han de coincidir. Per exemple, si la memòria RAM del teu ordinador portàtil és 1GB, ajusta la partició d'intercanvi també a 1GB. Utilitza el ratolí o omple les dades que necessites a la taula mostrada. A continuació, prem OK.
  • El següent pas és ampliar la partició de dades / programari, normalment anomenada partició 'sda1'. Fes clic al final d'aquesta partició i arrossega-ho cap a la dreta. Quedarà un petit buit (1 MB) que no es pot utilitzar, això és normal, no suposa cap problema.
  • Fes clic al ganxo verd "Apply" i confirma-ho. L'ordinador estarà un temps ajustant les mides de la partició.
  • Un cop l'equip finalitzi el procés anterior, reinicia-ho fent clic a l'extrem inferior esquerre de la pantalla de l'escriptori Parted Magic. L'ordinador portàtil ja està preparat per ajudar a repartir educació en algun racó del món!

Continue reading to the next page:
Mètode avançat (amb xarxa)


Go back to read the previous page:
Guia de sanejament: mètode avançat