La Xarxa Social Humanitària Labdoo - Com funciona

Quant al projecte Labdoo

Labdoo és una xarxa social dissenyada des de zero per servir a una causa social. Ens agrada desginar-la com una xarxa social d'ajuda perquè l'objectiu no és fer diners sinó servir a una causa. Com a tal, Labdoo té diverses propietats:

 • És un projecte sense ànim de lucre
 • Es basa en la col·laboració
 • Està totalment distribuït
 • El codi de la xarxa social és obert i gratuït (GPLv3)
 • Qualsevol pot participar-hi
 • Està dissenyat per funcionar sense emetre emissions de CO2 addicionals
 • No requereix finançament (prova de recessions econòmiques)
 • És lliure de qualsevol tipus de publicitat

Com s'indica, el codi que executa Labdoo és de lliure disposició. De fet, pots instal·lar una instància de la xarxa social de Labdoo al teu ordinador local si ho desitges; pots copiar el codi, modificar-lo i millorar-lo. També pots utilitzar parts del codi per crear la teva pròpia xarxa social si vols servir a altres causes socials. El codi està disponible a https://github.com/Labdoo.

Aquest document proporciona una descripció de les característiques implementades per la xarxa social de Labdoo.

Segueix el pòster i descobreix com funciona Labdoo d'una manera divertida i visual

Hem fet un pòster que descriu algunes de les característiques principals de la plataforma Labdoo. Podeu accedir a la versió més recent d'aquest pòster des d'aquesta ubicació. Tingueu en compte que el cartell no inclou totes les funcions disponibles a la plataforma. Per obtenir una descripció completa i detallada de totes les funcions, llegiu aquesta guia. El pòster només s'hauria d'utilitzar per obtenir una idea general de les coses que podeu fer utilitzant la xarxa social de Labdoo per ajudar a difondre portàtils educatius arreu del món.


Figura. Cartell de la Xarxa Social de Labdoo

Tags: 

Què són els dootronics

A Labdoo, fem servir la paraula dootronics (compost de labdoo electronics) per referir-nos a qualsevol aparell informàtic capaç de ser destinat a l'ús educatiu/formatiu. Un dootronic pot ser qualsevol ordinador portàtil, tablet, ebook o aparell computeritzat en general amb la capacitat de poder ser carregat i configurat amb software educacional i transportat de manera sostenible a l’escola que el necessiti. Els nostres requeriments mínims actualment per donar un ordinador portàtil son: Pentium M CPU amb 756MB de RAM.

Els Dootronics a la xarxa social Labdoo es seguida per una etiqueta única anomenada Labdoo ID. La Labdoo ID consisteix en un número de 9 dígits únic i un codi QR únic. El codi QR senyala a la URL del dootronic i proveeix les funcions de traçabilitat i transparència del procès, permeten que els donants i els participants coneguin l’estat del dootronic en el que han contribuït.


Figura. Cada dootronic és etiquetat amb una única Labdoo ID com la que aquí es veu.

Dootronics segueix diferents estats des de la seva inclusió al sistema Labdoo, fins al moment de la seva entrega a l’escola, i fins al seu estat final de reciclatge a on l’ordinador es desballestat en parts reutilitzables. Aquests estats permeten als participants organitzar les seves tasques al voltant de cada dootronic de manera ordenada i transparent.

Els possibles estats d’un dootronic poden ser:

S0: Etiquetat amb el Labdoo ID
S1: Donació rebuda, esperant passar el control de qualitat
S2: Control de qualitat passat
S3: Assignat a una edoovillage, esperant transport
S4: Entregat i en ús
S5: Esperant per ser reciclat
S6: Reciclat
S7: (A la biblioteca de l’escola) Sortida
S8: (A la biblioteca de l’escola) Disponible
S9: Entregat però no funciona
T1: En transit a una edoovillage
T2: En transit a una planta de reciclatge
L1: Dootronic perdut

Tags: 

El Hubs Labdoo

A la xarxa humanitaria Labdoo tothom pot participar en la tasca d'ajudar a difondre l'educació arreu del món. Quan un o més dels participants actuen junts amb regularitat des d'una mateixa zona geogràfica, poden crear el seu propi Hub Labdoo. Un Hub Labdoo es defineix com un grup de persones que es reuneixen de tant en tant per fer activitats com ara la recollida i sanejament dels ordinadors portàtils sense utilitzar, l'organització de dootrips (viatges per portar el ordinadors), el reciclatge, o la realització d'activitats de sensibilització de la societat (xerrades, presentacions, etc.), entre d'altres. Les tasques que un hub pot fer són flexibles ja que no és necessari dur a terme totes aquestes activitats sino només aquelles que siguin adequades a les habilitats de la gent que hi participa. Per exemple, alguns hubs són només punts de recollida on les persones porten els seus portàtils no utilitzats que després es transporten a altres hubs on són sanejats. Els hubs normalment s'implementen a escoles de secundària, a dins les empreses, en les ONGs, en la vostra comunitat de veïns locals, a l'ajuntament d'una vila, o en general en qualsevol tipus de comunitat organitzada.

Quan es crea un hub, els seus encarregats reben un kit que conté el següent:

 • Un espai dins de la plataforma Labdoo que permet la gestió d'inventari de dispositius donats (portàtils, tauletes, etc.), dels dootrips, o de les escoles i projectes receptors, etc.
 • El hub s'inclou dins la llista dels hubs globals a www.labdoo.org/ca/hubs de manera que pugui ser trobat pels donants.
 • Els hubs poden crear nous projectes escola receptors de portàtils.
 • Cada hub disposa d'un àlbum de fotos dins de la plataforma Labdoo on es poden pujar fotos de les activitats del hub.
 • Informacio detallada de l'estalvi d'emissions de CO2 que el hub esta contribuïnt per preservar el planeta.

Aquí tens un fulletó per ajudar-te a explicar ràpidament què és un hub i que també pots compartir amb els teus amics.

[Descarregar versió per imprimir]

També pots trobar informació detallada sobre la gestió d'un hub Labdoo en aquest vincle.

Tipus de Hubs

Hi ha dos tipus de hubs a Labdoo:

 • Punts de recollida. Aquests són centres amb una única tasca: proporcionar un lloc on els donants puguin portar els portàtils i tauletes que no utilitzen. Aquests hubs emmagatzemen els ordinadors portàtils fins que els voluntaris de Labdoo d'un centre de sanejament els recullen.
 • Punts de sanejament. Aquests són els hubs que realitzen tant la tasca de recollir ordinadors portàtils (com els punts de recollida) i la tasca de sanejar-los, que consisteix a netejar-los físicament, esborrar tot el contingut digital i instal·lar el paquet educatiu Labdoo tal com s'explica en aquesta pàgina wiki. Tot i que els hubs de sanejament poden recollir ordinadors portàtils per si sols, també poden recollir ordinadors portàtils des d'un punt de recollida si tenen un a prop de la seva àrea.

Administar les notificacions del teu Hub

Com a administrador de hubs, tindràs la capacitat d'activar algunes funcions que us permetran rebre notificacions automàticament en cas de determinats esdeveniments que poden ser d'interès per a les operacions del vostre hub. Per gestionar les notificacions, feu clic primer a "El meu compte" per anar a la pàgina del vostre compte. A partir d'aquí, feu clic a la pestanya "Edita el meu perfil". Això obrirà la pàgina de configuració del teu perfil. En aquesta pàgina, desplaceu-vos cap avall fins que vegis la secció "Notificacions de l'administrador del hub". En aquesta secció, podràs seleccionar quines notificacions voleu activar i també definir l'àrea de notificació.

A "Tipus de notificacions", seleccioneu les que vulgueu activar:

 • "Quan es marca un dootronic amb la marca 'pick me up': seleccioneu aquesta condició si voleu rebre notificacions de dootronics que s'han marcat amb la marca 'pick me up' a prop de la vostra zona.
 • 'Uppon tagging a dootronic': selecciona aquesta condició si vols que se us notifiqui una etiquetació dootrònica etiquetada a prop de la vostra àrea.
 • "Quan un nou usuari s'uneix al Projecte Labdoo": seleccioneu aquesta condició si vols que se us notifiqui quan un nou usuari es registri a prop de la vostra àrea.

A "Àrea de notificació", especifiqueu l'àrea de la regió a la qual voleu rebre les notificacions. Per exemple, si estableixes aquest valor a 50 km, rebreu notificacions de l'activitat que es realitzi a 50 km de la vostra ubicació d'inici.


Figura. Com a administrador de hubs, pots configurar notificacions per ajudar-vos a seguir la pista d'activitats rellevants.

Penjar imatges al teu Hub

Per penjar les imatges de les activitats del teu hub a l'àlbum de fotos del teu centre, fes el següent:

1. Assegurat de que has iniciat la sessió a Labdoo.org. (Si no has iniciat la sessió, ves a https://www.labdoo.org/user/login i introdueix el teu nom d'usuari i contrasenya.)

2. Ves a la pàgina del teu hub. Per trobar la teva pàgina, pots anar a "El meu compte" (https://www.labdoo.org/user) i, a continuació, fes clic a la pestanya "Les meves contribucions globals". A continuació, fes clic a l'enllaç "[See all contributed hubs]". Això et portarà a un tauler des d'on pots seleccionar el teu hub.

3. Un cop a la pàgina del hub, fes clic a "Go to photo album". Això et portarà a l'àlbum de fotos del teu hub. Ara pots fer clic a "Upload new photos" on podràs penjar les teves fotos noves. Tingues en compte que només veuràs l'opció "Upload new photos" si tens drets d'administrador de hubs per fer-ho. Si no veus aquesta opció, posat en contacte amb l'equip de Labdoo (https://www.labdoo.org/content/contact-labdoo) donant-nos el teu nom d'usuari perquè puguem proporcionar-te els drets d'administració.

Si tens problemes per penjar fotos, contacta amb l'equip de Labdoo a https://www.labdoo.org/content/contact-labdoo.


Figura. Aneu a l'àlbum de fotos del vostre centre i feu clic a "Upload new photos" per publicar penjar-hi imatges de les activitats del teu centre.

Gestionar el semàfor del teu hub

Cada hub té un semàfor que es mostra al costat dret del quadre de comandament (vegeu la figura següent). Els colors del semàfor tenen el següent significat:

 • Verd: Obert. Aquest és l'estat que indica que el hub està obert i funciona amb normalitat. Es pot accedir a aquest hub per fer una donació d'ordinadors portàtils sense utilitzar (en cas que el hub sigui un punt de recollida) o per demanar portàtils sanejats (en cas que el hub sigui un punt de sanejament). Per obtenir una explicació dels tipus de hubs, consulteu aquesta pàgina.
 • Taronja: Inactiu. El centre està temporalment inactiu i no pot acceptar ni proporcionar cap dootrònic. Un dels motius més feqüents pot ser que l'equip del centre estigui de vacances o temporalment absent. El centre no podrà respondre a les donacions ni a les sol·licituds fins que el semàfor no es torni a posar verd.
 • Vermell: tancat. Aquest color indica que el centre està tancat permanentment i es necessita un noue equip de voluntaris per reprendre les operacions. Aquest estat indica casos en què l'equip que estava a càrrec del centre ha hagut de cessar les operacions (per qualsevol motiu). El hub no es treu de la base de dades perquè, per motius de transparència, és important mantenir els registres històrics. Les operacions d'aquest centre es poden reprendre (i el semàfor torna a posar-se verd) si un nou equip de voluntaris del poble o ciutat on es troba el centre vol fer-se càrrec de la gestió del centre. Els nous voluntaris que vulguin reprendre les operacions d'un centre tancat (color vermell) poden sol·licitar-ho escrivint un correu electrònic a contact@labdoo.org.

Per canviar el color del semàfor del vostre centre, feu clic a l'enllaç "Edit this hub" (vegeu la figura) que trobareu al quadre de comandament del vostre hub (assegureu-vos que heu iniciat la sessió per veure aquest enllaç) i canvieu el valor del camp "Semàfor".


Figura. Al quadre de comandament de cada hub, veureu un semàfor.

Hubs de recollida: procés d'etiquetatge

El següent procés descriu les accions a seguir en un hub de recollida quan rep portàtils dels donants i quan s'envien portàtils als hubs de sanejament.


Procés d'administració d'ordinadors portàtils per a hubs de recollida LabdooQuan el hub rep un ordinador portàtil d'un donant:

 1. Recorda demanar al donant la seva adreça de correu electrònic si vol rebre actualitzacions per correu electrònic a mesura que els ordinadors portàtils avança cap a una escola.
 2. Ves a la pàgina d'etiquetatge ['Dootronics' → Tag it! '] https://www.labdoo.org/ca/node/add/laptop
 3. Omple tots els camps de la pestanya "Informació bàsica". A l'estat de l'ordinador portàtil selecciona "S1" i a "Grup font" introdueix el nom del teu hub de recollida perquè el portàtil estigui connectat al vostre inventari. Puja també una imatge de l'ordinador portàtil al camp corresponent.
 4. Omple el camp "Adreces de correu per a notificacions addicionals" amb l'adreça electrònica que el donant et va proporcionar al pas 1. Trobaràs aquest camp a la pestanya "Informació addicional".
 5. Fes clic al botó 'Desa' ('Guardar') al final de la pàgina. En aquest moment es crea la pàgina del dootronic, s'envia també un correu electrònic al teu hub i a l'adreça electrònica del donant que has especificat al pas 4.
 6. Fes clic al botó "Imprimeix etiquetes" a la part superior de la pàgina del teu nou dootronic. Imprimiu les tres etiquetes. Talla les tres etiquetes i enganxa-les amb cinta adhesiva transparent a l'ordinador portàtil: una etiqueta passa va a sota de l'ordinador portàtil, una altra es troba dins del compartiment de la bateria i una tercera etiqueta ha d'estar enganxada a l'adaptador de corrent. Assegureu-vos de que la cinta adhesiva cobreixi completament totes les etiquetes i que estiguin ben enganxades a l'ordinador portàtil i l'adaptador.


Quan el hub proporciona un ordinador portàtil a un hub de sanejament.

 1. Aneu al quadre de comandament de dootronics: ['Dootronics' → 'Visualitza'] https://www.labdoo.org/ca/content/dootronics-dashboard
 2. En el camp de cerca lliure, posa-hi el número de 9 dígits del portàtil que vols donar al hub de sanejament. Això actualitzarà automàticament la taula que mostra només el dootronic rellevant. Fes clic en aquest dootronic.
 3. Fes clic al botó "Edita". Assegurat de que has iniciat la sessió al teu compte de Labdoo, en cas contrari no veuràs el botó 'Edita'.
 4. Canvia el "Manager" i afegeix el nom d'usuari a càrrec del hub de sanejament.
 5. Al camp "Grup font", fes clic al botó "Afegeix un altre element" i afegeix el nom del hub de sanejament. Assegurat que tant el hub de recollida com el hub de sanejament de destinació apareguin al camp "Grup font", de manera que el portàtil sigui present a l'inventari de tots dos hubs.
 6. Repeteix tots els passos anteriors per a cadascun dels ordinadors portàtils que volguis donar a un hub de sanejament.
 7. Ves al mur dels equips: ['Equips' → 'Llista tots els equips'] https://www.labdoo.org/teams. Selecciona el teu equip local i fes clic a la icona "Iniciar una conversa" i publica un missatge al mur per fer públic que tens N (nombre) portàtils preparats per ser recollits. Encara que t'animem a utilitzar el mur de l'equip per comunicar-te, si ja coneixes el centre de sanejament al que vols donar els ordinadors portàtils, també pots comunicar-te amb aquest hub directament per correu electrònic.
  Normalment, el primer que contesti el missatge rebrà els ordinadors portàtils.

Superhubs

Un hub que engloba diversos concentradors dins d'una mateixa regió geogràfica s'anomena superhub. Els superhubs afegeixen dues funcions addicionals al sistema Labdoo:

 • Estan autoritzats a crear hubs dins de la seva regió. Aquesta característica ajuda a descentralitzar el procés de creació de hubs permetent així un creixement més sostenible i eliminar possibles embossos derivats de la centralització.
 • Poden tenir les seves pròpies pàgines. Els superhubs poden crear les seves pròpies pàgines de Labdoo per ajudar a localitzar millor determinades activitats regionals. Per exemple, poden escriure una pàgina informativa en un llenguatge específic per ajudar a difondre'l a l'àrea geogràfica on es troben els hubs inclosos al superhub.

En les dues seccions següents, les dues característiques anteriors es descriuen amb més detall.

Crear nous hubs

Els usuaris de Labdoo que tinguin el rol "superhub" assignats poden crear nous hubs de Labdoo. (Per obtenir informació sobre el que és un hub, consulteu la secció Hubs Section al llibre 'Valors i Principis' de la wiki.) El procés de creació d'un nou Labdoo hub és el següent:

 1. Contacte inicial. El grup que vol crear un hub contacta amb Labdoo. Això es pot fer de diferents maneres, incloent-hi posar-se en contacte amb un centre de veïns existent o enviar-nos un correu electrònic a contact@labdoo.org. Aquesta sol·licitud es passa a la superhub Labdoo a càrrec de la regió on es vol crear el nou hub.
 2. Què és un hub Labdoo?. El superhub explica als possibles candidats a gestor de hub com funciona un hub de Labdoo. Es recomana fer-ho a través d'una trucada telefònica (pot ser una trucada telefònica normal o per Internet) per garantir una conversa adequada. Aquesta pàgina explica què és un hub.
 3. Creació de comptes d'usuari de Labdoo. Un cop decidida la creació del hub, si els candidats encara no tenen un compte d'usuari de Labdo, han de crear-ne un per a cadascun dels usuaris que gestionaran el centre, anant a https://www.labdoo.org/user/register.
 4. Creació del hub. El superhub crea el nou hub accedint a crear una pàgina de hub (aquesta pàgina només estarà disponible per als usuaris que tenen drets de superhub i es pot trobar a la pestanya "Hub" al Menú principal de navegació) i omplint tota la informació necessària:
  • Títol. Omple el títol següent segons la nomenclatura 'Labdoo Hub HUBNAME', on HUBNAME pot ser el nom de la ciutat o poble on es troba el hub, el nom d'un determinat barri, districte o comunitat dins d'una ciutat o el nom de l'organització (com ara el nom de l'escola, universitat, ONG o empresa) que conté el hub. Per obtenir exemples de noms, consulta la llista de hubs existents.
  • Ubicació. Afegeix la ubicació del hub i utilitza la interfície del mapa per fixar les seves coordenades GPS.
  • Gestor(s) de hub. Afegeix els noms d'usuari dels usuaris que gestionaran aquest hub.
  • Hub principal. Alguns hubs existeixen com a recolzament d'altres hubs. Per exemple, en algunes ciutats, un hub principal tindrà l'ajuda d'altres hubs més petits distribuïts en diversos barris. Aquests hubs més petits es denominen generalment "hubs branca". Si estàs creant un hub branca, selecciona en aquest camp el hub principal. En cas contrari, selecciona "Cap" en aquest camp. Per veure la vista en arbre de tots els hubs i branques, consulta la pàgina 'Vista en arbre' a la pestanya "Hubs".
  • Tipus de hub. Selecciona el tipus de funcions de suport que proporcionarà el nou hub. Si el hub es pot utilitzar com a punt de recollida i emmagatzematge on la gent pot aportar els seus dootrònics, marca la casella "Hub de recollida". Si el hub està preparat per sanejar dootrònics, marca la casella "Hub de sanejament". Es poden marcar diverses caselles alhora.
  • El hub. Si vols afegir informació addicional sobre el teu hub, pots fer-ho en aquest camp.
  • Editors addicionals. A més dels gestors del hub, si vols donar-li a altres usuaris drets d'edició sobre el hub, podeu fer-ho afegint-los en aquest camp.
 5. Assignar rols. Els usuaris que s'encarreguen de gestionar el hub han de tenir el rol de "gestor de hub". Per fer-ho, ves a cada pàgina d'usuari https://www.labdoo-dev.org/users/USERNAME (on USERNAME és el nom d'usuari de l'usuari), fes clic a la pestanya "Rols", i activa el de 'gestor de hubs' a la seva casella com es mostra a la figura següent.
  Figura. Per assignar la funció "gestor de hubs", ves a la pàgina d'aquest usuari, fes clic a "Rols" i seleccioneu la casella corresponent.

 6. Enviar un missatge de benvinguda. En aquest darrer pas, has d'enviar el "missatge de benvinguda del hub" als nous gestors. Trobaràs aquest missatge en aquesta pàgina. Copia i enganxa el missatge a un correu electrònic i envia'l al(s) gestor(s) del hub.

Després dels passos anteriors, els nous gestors de hubs poden començar les activitats del hub tal i com es descriu a la secció Hubs d'aquest wiki.

Afegir una pàgina de superhub

Els usuaris amb la funció superhub també poden crear pàgines noves a la plataforma labdoo.org per ajudar a gestionar les activitats de divulgació a les seves regions. Aquesta característica permet que aquest tipus d'usuaris proporcionin continguts localitzats específics de la regió que estiguin cobrint.

Per crear una pàgina de superbols, segueix els passos següents (hauràs de tenir assignada el rol superhub al teu usuari):

 1. Ves al menú de navegació principal i fes clic a "Hubs" i, a continuació, a "[Superhub] Crea contingut".

  Figura. Aquest és el logotip de Labdoo.

 2. Omple els camps per crear una nova pàgina:
  • Títol. Tria un títol per ajudar a identificar la teva pàgina (el títol no es mostrarà, només s'utilitza per ajudar-te a identificar la pàgina).
  • Tipus. Tria "Pàgina" per crear una pàgina amb contingut. (Més endavant tria "Menú" per ajudar-te a crear una taula de continguts per a la teva pàgina.)
  • Cos. Crea aquí el contingut de la pàgina. Per formatar la teva pàgina, pots utilitzar qualsevol de les etiquetes HTML permeses. Consulta les seccions "Consells de redacció" i "Etiquetes HTML especials" per obtenir descripcions de com utilitzar etiquetes HTML per al cos de la pàgina.
 3. Fes clic a "Desa". En aquest punt, has creat una única pàgina de contingut. A continuació, repeteix els passos 1, 2 i 3 per crear tantes pàgines com calgui. Un cop hagis acabat de crear totes les pàgines, ves al pas següent per crear un menú de les teves pàgines.
 4. Per crear un bloc de menú, fes com si creessis una pàgina, però en el camp "Tipus" has de seleccionar l'opció "Menú". Es mostrarà un nou camp anomenat "Pàgines enllaçades". En aquest camp, afegeix totes les pàgines on vulguis que aparegui el teu menú. A continuació, al camp "Cos", has de crear un menú de totes les teves pàgines. Aquesta és bàsicament una llista d'enllaços HTML, amb cada enllaç apuntant a una de les teves pàgines creades als passos 1, 2 i 3, que permet als visitants del lloc un accés ràpid al menú de cadascuna de les pàgines. Per crear el cos del teu menú, pots copiar i enganxar el codi següent i modificar-lo d'acord amb les teves pàgines:

  <table>
  <tr>
  <td>
  <strong><span style='color:#ff3300;'>El nom del teu superhub</span></strong>
  </td>
  </tr>
  <tr>
  <td>
  <form>
  <select name='URL' onchange='window.location.href=this.form.URL.options[this.form.URL.selectedIndex].value'>
  <option>Choose</option>
  <option value='URL1'>Títol Pàgina 1</option>
  <option value='URL2'>Títol Pàgina 2</option>
  <option value='URL3'>Títol Pàgina 3</option>
  <option value='URL4'>Títol Pàgina 4</option>
  </select>
  </form>
  </td>
  </tr>
  </table>

  Substitueix 'URL (1,2,3,4)' per als URL de les teves pàgines eliminant el nom de l'amfitrió. Per exemple, si l'URL d'una pàgina és https://www.labdoo.org/content/adding-superhub-page, utilitza "/content/adding-superhub-page". Substitueix també "Títol de pàgina (1,2,3,4)" pel títol de cada pàgina específica.
  Un cop terminat, fes clic a "Desa" per crear el teu menú.

Al final d'aquest procés, haurà creat un conjunt de pàgines i un menú vinculat a les pàgines. Els visitants de la teva pàgina podran navegar per totes les pestanyes mitjançant el menú.

Si també voleu crear una "redirecció URL" de les vostres pàgines (per exemple, si voleu assignar l'URL https://www.labdoo.org/content/superhub-page-regionA to https://regionA.labdoo.org, envieu un correu electrònic a contact@labdoo.org demanant el mapatge.

Redirigir peticions al teu superhub utilitzant pàgines de contacte

Com a administrador d'un superhub, és possible que vulguis tenir control sobre com es posen en contacte amb el hub els usuaris. En aquesta secció, aprendràs a utilitzar la pàgina 'Contacte' per redirigir les sol·licituds al teu superhub.

La pàgina de contacte de Labdoo es troba en aquesta URL: https://www.labdoo.org/ca/content/contact-labdoo. Aquest formulari de contacte implementa dues funcions principals:

 1. Redireccionament de missatges. La seva característica principal és que quan un usuari selecciona un país, si aquest país pertany a una regió superhub, el missatge generat quan l'usuari envia el formulari de contacte s'envia al gestor de la superhub d'aquesta regió.
 2. Preselecció de respostes. A més, pots configurar el formulari de contacte per seleccionar automàticament el país o el motiu pel qual l'usuari contactarà amb el hub amb els paràmetres URL 'co' i 're', respectivament. Vegem alguns exemples.

Si fa clic a aquesta adreça https://www.labdoo.org/content/contact-labdoo?co=de&re=1, notaràs que tant el país com el motiu dels camps estàn ja predefinits. Això es deu al fet que el país es passa a la URL amb el paràmetre 'co = de' (que correspon al país d'Alemanya) i el motiu es passa amb el paràmetre 're = 1' (que correspon al motiu número 1 de la llista: "Vull contribuir amb un viatge (dootrip)").

Aquesta característica és útil per crear els teus propis botons de redirecció personalitzats des de la teva pàgina de superhub al formulari de contacte general de manera que pots definir la resposta a cadascuna d'aquestes dues preguntes si saps d'on prové el teu usuari i la raó per la qual està intentant contactar-te.

Per obtenir una llista dels codis de països que pots utilitzar al configurar el paràmetre URL 'co', pots consultar aquesta pàgina: https://countrycode.org/

La llista de codis de motius és la següent:

're=0': "Vull contribuir amb un portàtil o una tauleta (dootrònic)"
're=1': "Vull contribuir amb un viatge (dootrip)"
're=2': "Vull ser voluntari de Labdoo (labdooer)"
're=3': "Vull sol·licitar ordinadors portàtils o tauletes per al meu projecte educatiu (orovillage)"
're=4': "Només vull enviar un missatge a Labdoo.org"

Heus aquí un cas d'ús que descriu com entendre tot això. Posem per cas que a la teva pàgina principal de superhub vols afegir un botó dedicat als usuaris que es trobin a la teva regió i que vulguin contribuir amb un dootrip. El que faries és afegir aquest botó:

Com pots veure, quan fas clic al botó de dalt ("Flugpate werden", que en alemany significa "Contribueixi un viatge"), et redirecciona a la pàgina de contacte amb els camps país i motiu predefinits amb els valors "Alemanya" i "Vull contribuir amb un viatge (dootrip)", respectivament.

Aquí tens el codi HTML per afegir el botó de dalt:

<a href="../content/contact-labdoo?co=de&amp;re=1">
<img src="/profiles/labdoo/files/pictures/button-contribute-dootrip-de.png" width="200"/></a>

No dubtis a tallar i enganxar el codi anterior com a plantilla i modificar-lo per crear els teus propis botons de contacte personalitzats. Recorda també que pots trobar plantilles de botons que pots tornar a utilitzar des del Kit d'eines de Labdoo. Que ho passis bé programant!

Gestionar les teves rutes de conversió d'Adwords

Si ets un gestor de superhubs, també podràs codificar les teves rutes de conversió d'AdWords per ajudar-te a fer que les teves campanyes en línia siguin més efectives. (Es pot trobar més informació sobre les rutes de conversió a pàgines com https://support.google.com/analytics/answer/1191209).

Per habilitar les teves pròpies rutes de conversió, fes clic a la pestanya "Hubs" que es troba a la part superior d'aquesta pàgina i fesclic a "[Superhub] Gestiona AdWords". (Només podràs veure aquesta opció si el teu compte d'usuari té activada la funció superhub). A la pàgina següent, podràs editar les teves rutes de conversió existents o bé afegir-ne de noves. Per afegir una nova ruta de conversió, fes clic a l'enllaç "Afegeix codi de conversió". Això et portarà a una pàgina on pots omplir tota la informació necessària ("ID de conversió", "Idioma", "Format", "Color" i "Etiqueta"). En l'últim camp "Rutes", has d'afegir les rutes d'URL a la pàgina a la que vols connectar la ruta de conversió. Per exemple, si la pàgina és https://www.labdoo.org/content/thank-you-de0, llavors has d'introduir la ruta "content/thank-you-de0". Pots afegir diverses rutes, cadascuna d'una línea diferent.


Figura. Feu clic a "Hubs" - "[Superhub] Gestionar AdWords" - "Afegeix codi de conversió" per afegir els teus codis de conversió.

Gestionar una edoovillage

Edoovillages són les escoles on portem els portàtils Labdoo. En aquesta secció, descriurem com gestionar els teus propis edoovillages. Si us plau, continua llegint les subseccions següents.

Com crear una edoovillage

Els usuaris de Labdoo que tenen el rol "administrador de hub" assignat tenen permís per crear noves edoovillages. El procés de creació d'una nova Edoovillage és el següent:

 1. Demana als professors i als responsables de l'escola que omplin el 'Formulari de sol·licitud d'edoovillage'. Si us plau, envia'ls aquest formulari perquè puguin omplir-lo. Un cop t'enviïn el formulari omplert, pots continuar amb el següent pas per crear l'edoovillage de debò a la plataforma Labdoo.
 2. Fes clic a la pestanya "Escoles" que trobaràs a la barra superior de www.labdoo.org i, a continuació, selecciona l'opció "Crear" (mira la Figura 1 a sota). Tingues en compte que només veuràs aquesta opció si el teu compte d'usuari té els permisos adients. Si no veus aquesta opció, envia un correu electrònic a contact@labdoo.org perquè puguem assignar-te els permisos adequats.
 3. Utilitzant la informació que vas recollir del "Formulari de sol·licitud d'Edoovillage", omple tots els camps del formulari.
 4. Assegura't de carregar el "Formulari de sol·licitud d'Edoovillage" al camp "Sol·licitud del projecte".
 5. Al camp "Semàfor", selecciona l'opció "Vermell: encara no s'han carregat imatges sobre el projecte". Podràs canviar el semàfor a groc un cop obtinguis imatges de l'escola en el següent pas. Pots obtenir més informació sobre el significat del 'Semàfor de l'escola' d'aquesta pàgina wiki.
 6. Un cop hagis omplert tots els camps, fes clic al botó 'Desa'.
 7. Envia un correu electrònic als professors de l'escola i/o a les persones que dirigeixen l'escola, proporcionant-los l'enllaç URL de la nova edoovillage i demana'ls que la revisin. Demana'ls que també t'enviïn imatges de l'escola. Això és important per motius de transparència. Un cop tinguis les fotos, penja-les al teu àlbum de fotos de l'edoovillage. Si no saps com fer-ho, segueix els passos descrits en aquesta pàgina wiki. Un cop penjades les imatges, pots canviar el semàfor a groc. L'escola ja està preparada per rebre el primer petit lot d'ordinadors portàtils.

Enhorabona! En aquest punt, el teu edoovillage ja existeix oficialment, i ara ets un pas més a prop de fer una gran contribució a la divulgació de l'educació arreu del món. Continua llegint la següent secció per obtenir més indicacions sobre com gestionar el teu edoovillage.


Figura1. Fes clic a "Escoles" i "Crear" per començar la creació del teu edoovillage.

Gestionar el semàfor del teu edoovillage

Cada edoovillage té un semàfor que es mostra a la part superior dreta del tauler (mira la figura més avall). Els colors del semàfor tenen el següent significat:

 • Vermell: no poden enviar-se dootrònics. Aquest és l'estat inicial d'un edoovillage. Hem de demanar als destinataris que enviïn imatges de l'escola. Fins que aquestes imatges no arribin, el semàfor romandrà vermell i no es podran enviar ordinadors portàtils. Un cop rebudes les imatges de l'escola, el semàfor es pot canviar a groc.
 • Groc: es pot enviar el primer petit lot de dootrònics. Aquest color vol dir que s'han rebut imatges de l'escola i es pot enviar un primer lot d'ordinadors portàtils. Això sol dir enviar uns quants portàtils (és a dir, quatre o cinc portàtils), però no tots els portàtils sol·licitats. Un cop l'escola rep el primer enviament de portàtils i una vegada que l'escola torna a enviar més imatges dels ordinadors portàtils rebuts que demostren una correcta recepció, el color del semàfor es pot canviar a verd.
 • Verd: es poden enviar la resta de dootrònics. Aquest color vol dir que el primer lot d'ordinadors portàtils va ser rebut amb èxit per l'escola i l'escola va enviar fotos dels ordinadors portàtils. En aquest punt, podem enviar la resta d'ordinadors portàtils sol·licitats per l'escola.

Per canviar l'estat del teu semàfor d'edoovillage, fes clic a l'enllaç "Edita aquest edoovillage" (mira la figura) que trobaràs al tauler de l'edoovillage (assegurea't que has iniciat la sessió per veure aquest enllaç) i canvia el valor del camp "Semàfor".


Figura. En cada edoovillage del tauler, veuràs el dibuix d'un semàfor

Penjar imatges de la teva edoovillage

Per penjar les imatges que has rebut de l'escola, fes el següent:

1. Assegura't que has iniciat la sessió a Labdoo.org. (Si no has iniciat la sessió, ves a https://www.labdoo.org/ca/user/login i introdueix el teu nom d'usuari i contrasenya.)

2. Ves a la teva edoovillage. Per trobar la pàgina de l'edoovillage, pots anar a "El meu compte" (https://www.labdoo.org/ca/user) i, a continuació, fes clic a la pestanya "Les meves contribucions globals". A continuació, fes clic a l'enllaç "[See all contributed edoovillages]". Això et portarà a un tauler des d'on podràs seleccionar la teva pàgina.

3. Un cop a la pàgina de la teva edoovillage, fes clic a "Anar a l'àlbum de fotos". Això et portarà al teu àlbum de fotos. Ara pots fer clic a "Pujar fotos noves" on podràs penjar les teves fotos noves. Tingues en compte que només veuràs l'opció "Pujar fotos noves" si tens suficients drets d'administració d'edoovillage per fer-ho. Si no veus aquesta opció, posa't en contacte amb l'equip de Labdoo (https://www.labdoo.org/content/contact-labdoo) donant-nos el teu nom d'usuari per tal que puguem proporcionar-te els drets suficients per al teu compte.

Si tens problemes per penjar fotos, contacta amb l'equip de Labdoo a https://www.labdoo.org/content/contact-labdoo.


Figura. Ves a l'àlbum de fotos del teu edoovilage i fes clic a 'Upload New Photos' per afegir-hi fotos del teu projecte.

Qui pot crear i gestionar una edoovillage?

La creació d'edoovillages està restringida a persones que pertanyen a un hub, voluntaris a llarg termini que saben com funcionen les coses i ajuden a la següent persona en el procés, funcionem d'aquesta manera, hi ha sempre diferents persones a càrrec de cada pas de el procés. Algú de l'organització crea l'edoovillage i algú més sobre el terreny és responsable a la destinació: informa sobre les necessitats i sobre la recepció dels dootrònics. És aconsellable que aquestes dues funcions les portin a terme dues persones diferents.

Sovint, les escoles poden ser gestionades per més d'una persona que podrà editar i canviar el contingut de la descripció i necessitats de l'escola.

El Sistema Dootrips

Tags: 

Com Registrar un Dootrip (Viatge)

Si viatgeu i feu servir l'equipatge per portar un o més dootronics (ordinadors portàtils, tauletes, etc.) o si pertanys a una organització o empresa que tingui persones que viatgen o que transporta mercaderies d'un lloc a un altre i que tenen lloc addicional per portar uns quants ordinadors més, podeu registrar un dootrip a la plataforma Labdoo. Això permet al sistema identificar rutes per portar els portàtils a escoles necessitades.

Els passos per registrar un dootrip són els següents:

 • Si no ho heu fet encara, primer creeu-vos un compte de Labdoo anant a la pàgina de registre: https://www.labdoo.org/ca/user/register
 • Després d'haver iniciat la sessió al compte de Labdoo, aneu a la pestanya "Dootrips" situada a la part superior de cada pàgina de Labdoo i feu clic a "Crea" (assegureu-vos que heu iniciat la sessió amb el vostre compte d'usuari, en cas contrari no veureu l'opció "Crea").
 • Empleneu tants camps com sigui possible. Aquests són alguns consells:
  • Si ja coneixes el dootrònic (portàtil) que portaràs en el teu viatge, afegiu-los al camp "identificadors dels dootronic". Si encara no el sabeu, podeu deixar aquest camp buit, i vosaltres o algú altre en farà l'assignació una mica més endavant.
  • Establiu el camp "Estat" a "Pendent".
  • Sota el camp "Dootrippers", afegiu el nom d'usuari de les persones que viatjaran i també afegiu el vostre nom d'usuari. Si la persona que viatja no té un compte de Labdoo, afegiu només el vostre nom d'usuari.
  • Si ja coneixeu l'escola de destinació on aquest dootrip portarà els ordinadors portàtils o si teniu preferència per a l'escola de destinació, podeu omplir el camp "Destinacions preferents d'edoovillage" amb el nom de l'escola de destinació. En cas contrari, deixeu aquest camp buit.
 • Fes clic a "desa". A partir d'aquest moment, es registra el vostre Dootrip. Ara és important que us poseu en contacte amb el vostre hub Labdoo més proper per fer-vos saber que viatjareu per tal que puguin estar al corrent del vostre viatge i assignar-vos ordinadors portàtils que podreu transportar a la vostra destinació. Aquí teniu la llista de hubs Labdoo des d'on podeu triar el més proper: https://www.labdoo.org/ca/hubs

Un cop hagueu dut a terme el vostre dootrip, és important modificar el camp "Estat" a "Finalitzat". Si per algun motiu es va cancel·lar el dootrip, poseu aquest camp a "Cancel·lat".


Figura. Aneu a la pestanya "Dootrips" i feu clic a "Crear" per registrar el vostre viatge.